Boekenverzamelaar
Een oude buurman van mijn man was gek op boeken. Hij noemde hem oom Leo, was geen echte oom maar zo ging dat toen. Het huis van oom Leo stond vol met allerlei boeken van romans tot kunst en van geschiedenisboeken tot reisgidsen. Soms stonden er dubbele exemplaren, en zelfs boeken met het cellofaan er nog omheen.
Dat hij van lezen hield dat was wel duidelijk, hij ging namelijk regelmatig naar de bibliotheek om boeken te lenen.
Als je op visite kwam dan liep je door de volle gang, langs een pad van boeken naar de huiskamer vol met boeken, dozen met boeken. Op de eettafel was net nog een plekje waar oom Leo zijn bord kon zetten, en op de salontafel moest je wat boeken verschuiven voordat je een glas of kopje neer kon zetten.
Oom Leo had verder geen familie. Na zijn overlijden zijn we een aantal weken bezig geweest om de boeken uit te zoeken en uit te sluiten dat er geen waardevolle papieren tussen de boeken zaten.Je weet maar nooit of er een mooie liefdesbrief in een boek zit of een envelop met bankbiljetten.
Ja en heel eerlijk, wij hebben wel wat boeken meegenomen uit zijn verzameling, je wordt er toch een beetje hebberig van.
De meeste boeken zijn opgehaald door een boekenhandelaar, die ging met een bus vol weer naar huis.
Oom Leo’s verzameling laat zien hoe boekenliefde snel kan omslaan in rommel.
Boeken organiseren
Boeken hebben voor velen een emotionele waarde, boeken ooit gekregen van een lieve vriend of vriendin, of je hebt mooie herinneringen aan de stripboeken die je ooit verzamelde. Heel misschien staan je studieboeken nog op zolder.
Die emotionele waarde maakt opruimen zo lastig. Maar al die boeken die je huis vullen geeft je stress.
Tijd om er wat aan te doen. Geef je boeken door aan vrienden of bekenden of doneer aan een goed doel, zodat afstand doen goed voelt.
Voordelen van boeken opruimen
Als je boeken opruimt maak je fysieke ruimte vrij. Je hebt meer overzicht en in je georganiseerde boekenkast vindt makkelijker je favoriete boeken terug.
3 tips voor het organiseren van je boeken:
1 Eén erin, één eruit regel:
Voor elk nieuw boek dat je koopt of krijgt, doe er één weg.
2 Periodieke opruimsessies:
Plan elk halfjaar een moment om je boekenverzameling door te lopen.
3 Creatieve opbergoplossingen:
Gebruik boekenplanken, manden, of zelfs decoratieve stapels om je boeken netjes en aantrekkelijk te houden.
Haalbaar doel
Opruimen kost veel energie, omdat je steeds weer een beslissing moet nemen. Stel daarom een haalbaar doel, bijvoorbeeld: “Vandaag ruim ik alleen de boeken in de woonkamer op. Of kies 1 plank als je echt veel boeken hebt.
Tot slot
Geef de boeken die je wilt houden een mooie plek.
Start vandaag nog met je kleinste boekenkast.
Onderzoek de mogelijkheden in de buurt voor de boeken die je weg doet. Denk daarbij aan de kringloopwinkel, de minibieb of de welzijnsorganisatie in de buurt.
Klaar om je boekencollectie te organiseren?
Download mijn gratis stappenplan en begin vandaag nog met opruimen.
Heb je hulp nodig? Neem contact met me op, ik help je graag!
Miranda